De vijf elementen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:TCG
 • Bericht reacties:0 Reacties

Als mens leggen we onze waarnemingen graag vast en werken we het liefst volgens een bepaald systeem. Dit is al zo sinds het begin van de mensheid.
‘Wu Xing’ of vertaald naar het Nederlands, de vijf fase-theorie, is een schematisering van bepaalde processen in de natuur. Het is een systeem waarin vijf yin- en vijf daaraan gekoppelde yang-processen weergegeven worden binnen een natuurlijk element. Het stelt dat alle processen gebaseerd zijn op vijf basisparameters: hout, vuur, aarde, metaal en water; elk met een yin- en yang-ritme. Onder yang begrijpen we warmte, droogte, zon, uitzetting… Onder yin begrijpen we koude, nat, schaduw, nacht, inkrimping etc.

“De beweging van het leven lijkt op die van een ronddraaiende bal op een stromende rivier, een stroom van wind en water, een kolkende werveling die ritmisch ineenkrimpt en uitzet terwijl we op de stroom van Tao worden meegevoerd.”

Harriet Beinfield & Efrem Korngold, “Between Heaven and Earth” (1991)

De bovenstaande quote is de basis van de Chinese vijf elementenleer. De Chinezen maakten een gelijkaardige conclusie als Mandelbrot met zijn fractalen. Als je steeds kleinere stukjes van een fractal van dichtbij bekijkt, dan zal deze structuur zich steeds blijven herhalen. De leer vertelt ons dat het geheel, bijvoorbeeld de natuur, teruggevonden wordt in elk afzonderlijk deel zoals planten, dieren, mensen…

Werking

Elk element heeft in dit systeem een belangrijke functie. Door de juiste flow en transformatie krijgt de gebeurtenis vorm.

 • Het hout-element staat voor uitzetting
 • Het vuur-element staat voor voltooiing
 • Het metaal-element staat voor inperking
 • Het water-element staat voor ontwikkeling
 • Het aarde-element staat voor stabiliteit

Zo zal de ontkieming van een zaadje gevoed worden door het water. Het vuur zorgt voor de groei. De aarde geeft het stabiliteit voor wortelvorming. Metaal beperkt de groei en zorgt voor het omhulsel, de schors.

Sheng-cyclus

De sheng-cyclus is de voedende en steunende beweging binnen de vijf elementen. Zo voedt water het hout, hout op zijn beurt het vuur, het vuur voedt de aarde, de aarde creëert het metaal en het metaal zuivert het water.

Ke-cyclus

De Ke-cyclus is de controlerende en bedwingende beweging binnen de vijf elementen. Zo zal het water het vuur bedwingen, remt het hout de aarde door hem te bedekken, het vuur remt het metaal door het te verhitten en te smelten en zal het metaal het hout beteugelen door het te hakken.

Het lichaam en de vijf elementen

Voor elk element werd een orgaan gekoppeld. De yin-organen zijn de vitale en zelfregulerende organen. Deze bevinden zich in het onderstaande schema binnen de cirkels en slaan energie (Qi) op. De yang-organen zijn diegene die materie omvormen en die betrokken zijn bij de vertering en uitscheiding. Deze zijn hieronder terug te vinden op de rand van de cirkels.

Alle organen hierboven beschreven vormen een netwerk, zijn met elkaar verbonden en zijn van elkaar afhankelijk. Elk orgaan-netwerk verwijst niet per se naar een fysieke anatomische ligging in het lichaam, maar vormt een compleet geheel van fysiologische en psychologische functies.

 • Lever: slaat bloed op en zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van energie.
 • Hart: stuwt het bloed voort en huist het bewustzijn.
 • Milt: transporteert en transformeert. De milt verfijnt het voedsel verder tot energie.
 • Longen: ontvangt en verspreidt energie
 • Nieren: slaat de vitale energie op

De nieren hebben een belangrijke rol in de aanmaak en het filteren van bloed, dat in de lever opgeslagen wordt. De lever voorziet het hart van bloed zodat het hart het kan voortstuwen. Het hart zorgt voor de milt door zuurstofrijk bloed te leveren. De milt brengt energie naar boven naar de longen met zijn transport- en transformatie-functie. De longen brengt de energie in contact met de lucht en brengt de energie terug naar beneden. De nieren ontvangen deze energie terug en slaan deze op.
De nieren die de meest verfijnde substantie stockeren vormen het tegengewicht van de hartactiviteit. Het hart controleert mee de ademhaling van de longen. De functie van de longen kunnen het vermogen van bloedopslag beperken. De leverfunctie zal op zijn beurt de milt activeren.


Een disharmonie van dit systeem uit zich in een ziektepatroon.

Geef een antwoord