Glutenintolerantie

Coeliakie of beter gekend als glutenintolerantie is een aandoening van de dunne darm waarbij er afweerstoffen gevormd worden tegen een eiwit dat in gluten voorkomt. Gluten komen voor in tarwe, rogge, gerst, haver, mout en spelt. Indien iemand met coeliakie gluteninhoudende producten inneemt wordt door deze auto-immuunreactie het slijmvlies in de dunne darm steeds verder beschadigd.

Door de beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm worden andere voedingsstoffen ook minder opgenomen zoals ijzer, calcium en vitaminen.
Vaak hebben mensen weinig tot geen klachten, wat het opsporen van glutenintolerantie moeilijk maakt. Men gaat ervan uit dat 1 op 200 mensen glutenintolerantie zouden hebben. De aandoening komt vooral voor bij personen die al een auto-immuunziekte hebben zoals diabetes of een schildklieraandoening. Er is ook een groter risico indien er bij eerstegraadsfamilieleden coeliakie werd vastgesteld.

Er is maar één test beschikbaar voor een juiste diagnose van coeliakie. Via een gastroscopie kan een klein biopt genomen worden van het slijmvlies in de dunne darm. Indien het onderzoek van het biopt positief is ben je zeker van je diagnose.
Je kan geen glutenintolerantie verwerven, maar je wordt er mee geboren. De aandoening is niet geneesbaar, maar kan wel goed onder controle gehouden worden door een glutenvrij dieet te volgen. Het is ook aangewezen jaarlijks een bloedonderzoek af te nemen. Zo kan de huisarts de vitamines en mineralen controleren en indien nodig met supplementen aanvullen.

Heb ik coeliakie?!

Gelukkig bestaan er andere methodes voor het screenen van glutenintolerantie.Bij Praktijk Hanssens kan je een vragenlijst invullen en een aanvraag plaatsen voor een test met het ‘Tolerase G‘-enzym.

Gluterase

Gluterase is een voedingssupplement met het enzym Tolerase G die het eiwit in de gluten snel en efficiënt afbreekt in de maag en de dunne darm. Het enzym werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf DSM en is ondertussen klinisch werkzaam bewezen.
Dankzij de samenwerking met Energetica Natura kan je via Praktijk Hanssens een test aanvragen waarbij je drie dagen Gluterase inneemt. Na drie dagen beoordeel je of de klachten verminderen of niet.

Geef een antwoord