Ooracupunctuur

Ooracupunctuur of auriculotherapie vind je vaak terug in de oosterse zorg zoals bij acupuncturisten of tuinatherapeuten. Ooracupunctuur kan eigenlijk niet gelijkgesteld worden aan lichaamsacupunctuur, hoewel het een mooie samenwerking kan zijn. Behandelingen via het oor zijn gebaseerd op een neurofysiologische werking terwijl lichaamsacupunctuur eerder een energetische en biochemische werking heeft.

In het oor vinden we alle delen van het lichaam terug die gebruikt kunnen worden voor diagnostiek en behandeling. Dit komt omdat het oor in nauw contact staat met de hersenen. Er wordt al eens gezegd dat het oor het klavier is van onze computer, de hersenen. Deze relatie werd ondertussen al uitvoerig bestudeerd in de wetenschappelijke literatuur. Romoli M. et al onderzocht in 2014 deze link door twee uiteenlopende reflexpunten op het oor te prikken en de verandering te meten met een functionele MRI. Uit de scans blijkt dat de geprikte punten overeenkomen met overeenstemmende regio’s van het lichaam. In dit onderzoek werd een stimulatie gekozen voor de duim en de hersenstam.

In 1957 was Dr. Nogier de eerste die fysieke symptomen van het lichaam in het oor in kaart bracht. Hiermee was hij de grondlegger van auriculotherapie in het Westen. Na enkele jaren kwam het eerste inzicht van de homunculus, ‘de man in het oor’. Dit is een anatomische weerspiegeling van het lichaam in het oor (cfr. foto).

Later werd een studie in de ‘American physician TD Oleson‘ gepubliceerd waarin deze hypothese bevestigd werd. Er werd een groep auriculotherapeuten gevraagd om bij 40 patiënten een diagnose te geven op basis van het oor zonder voorkennis van deze patiënten. Bij 75,2% van de patiënten werd een juiste diagnose bevonden.
Ooracupunctuur kan dus voor veel zaken toegepast worden, maar er zijn wel onderscheidingen te maken in effectiviteit voor specifieke aandoeningen. Hieronder lijst ik de aandoeningen op waarbij ooracupunctuur een goede behandeling zou zijn:

Geef een antwoord