Wat is EFT?

EFT is de afkorting van ‘Emotional Freedom Technique’. Deze werkwijze is gebaseerd op acupunctuur, NLP (Neurolinguïstisch Programmeren), mindfullness en cognitieve therapie. Deze techniek wordt ook wel eens ’tapping’ genoemd.

EFT kan emoties of situaties ontladen

Deze methode is bijzonder effectief om een bepaald gevoel of situatie te desensibiliseren. Vaak creëert een onwennige situatie of interactie een bepaalde emotie. Diezelfde emotie heeft een rechtstreekse impact op ons gedrag. We worden er soms echt door gevangen. Emoties kunnen in sommige gevallen ook een impact hebben op onze organen. Zoals stress ons misselijk kan maken, zoals angst ons een gespannen en onwennig gevoel geeft ter hoogte van de borstkas en zo verder. Diezelfde angst of stress, zoals hierboven beschreven, vinden we uiteraard niet erg aangenaam en dus gaan we bewust of onbewust de situatie of interactie vermijden. Sommigen gaan ze juist frontaal aanvallen! We spreken hier over de ‘fight response’ of ‘ flight response’.

EFT is verrassend effectief

Wat mij vooral verwondert is hoe snel het werkt. Zo kan er bijvoorbeeld gewerkt worden op een bepaalde herinnering die de persoon in kwestie zich levendig kan voorstellen en voelen. Na ongeveer 15 tot 20 minuten is dat gevoel of beeld volledig weg! Wat overblijft is rust. Eens dit weggewerkt is, zal het gedrag terug normaliseren.

Interessant!

En vooral ook zeer nuttig. Onderzoek leert ons dat dit fenomeen tot stand komt omdat het de amygdala desensitiseert. De amygdala is onderdeel van het limbisch systeem dat een centrale rol heeft in het verwerken van herinneringen, het nemen van beslissingen, het regelen van emotionele reacties en hormonale veranderingen ten gevolge van externe prikkels.
Met EFT verbreken we de link tussen oorzaak en reactie.

3D Organon Anatomy

Wat kunnen we er nu mee doen?

Veel! Maar we moeten toch voorzichtig blijven. Bij Praktijk Hanssens zijn er geen psychotherapeuten werkzaam. Dit heeft als gevolg dat problematieken in het kader van trauma’s zoals misbruik, posttraumatische stress en andere ernstige trauma’s beter door een therapeut met een psychotherapeutische achtergrond behandeld kunnen worden. Deze veiligheid wordt best gerespecteerd om een herbeleving van het trauma te voorkomen.
U kunt echter wel bij Praktijk Hanssens terecht voor het volgende:

 • Angst
 • Milde depressie
 • Fobieën
 • Pijn of andere fysische symptomen
 • Slapeloosheid (insomnia)
 • Stress
 • Liefdesverdriet
 • Stoppen met roken

Indien je graag een gratis EFT-protocol wenst, laat dan een bericht achter via het contactformulier.
Referenties:

 1. Clinical EFT
 2. Acupressure desensitization in psychotherapy
 3. EFT is evidence based
 4. Tappinginstituut

Geef een antwoord